interiørpsykolog Tone Solli

Klinisk psykologspesialist NPF | telefon +47 98 82 11 21 | send epost

Boligavisen, annonsebilag til Bergens Tidende | 6. februar 2008

Tekst: Kristian Ryland | Foto: Tone Solli
Les artikkelen | Last ned artikkelen som PDF

Farget av omgivelsene

”Smaken er som baken” er et godt norsk munnhell. Det gjelder vel ikke minst meninger om estetikk og interiør. Den ene liker hvitt, den andre liker brunt og ingen vil gi seg. Mange vil kjenne seg igjen i konflikten. For det er ofte mye penger involvert, ditto prestisje og utemmet vilje til å skape et hjem etter eget hode. Men steile fronter kan bli til gode kompromisser – som blir til hjem begge parter trives i.

Tenke sjæl og mene

Nordmenn er verdensmestere både i eierskap til egen bolig og vilje til hjemmespøta oppussing. 36 milliarder. Det er beløpet vi brukte på å oppgradere boligen i 2006. Det forteller noe om en kultur og tradisjon, men også at interiør er noe vi virkelig legger sjelen i. Eller spiller sjelen en rolle? Tone Solli lurer på hvor mye vi egentlig selv bestemmer over de dyrekjøpte omgivelsene våre.
– Det er nok slik at veldig mange er opptatt av hva interiørblader og media sier er trendy. Det spiller også inn hva vi ser hjemme hos venner og kjente, og fortsetter: – Jeg tror folk undervurderer sin mulighet til faktisk å påvirke omgivelsene sine. Da kommer gjerne individualiteten og det ektefølte i bakgrunnen, sier hun. Dårlige kompromisser blir resultatet, og man får ikke det interiøret man dypest sett ønsker seg og har behov for. – Folk er faktisk mer forskjellig enn hjemmene deres.
La din egen personlighet skinne i gjennom, fortsetter Tone Solli.
– Bruk lyssetting og farger på en ny og spennende måte. Ikke la deg binde av andres forventninger.

Fra kaos til kos

Menneskers trivsel og velvære i hverdagen er også påvirket av fysiske omgivelser. Det er i hjemmet vi får hvile og samler overskudd. I prosessen med å finne frem til felles løsninger kan det bli mye uenighet.
– Jobben min består veldig mye av å lytte til mennesker. For alle har sine behov og drømmer, både når det gjelder hus og hjem og arbeidsplasser, og dette ønsker jeg å hjelpe til å få frem.
Når man har låst seg fast i én måte å se ting på, kan det være vanskelig å ta hensyn til andres synspunkter og ikke minst de mulighetene som faktisk ligger der og venter. Sammen får vi luftet ideer og perspektiver som kan bli til gode løsninger som ivaretar alles behov, sier hun – og forsikrer oss om at også enslige og bedrifter er velkommen til henne.

Parforhold i praksis

– I min tidligere jobb som ”vanlig” psykolog arbeidet jeg mye med mennesker og relasjoner. Den erfaringen har jeg stor nytte av som interiørpsykolog der jeg stort sett arbeider med alminnelig fungerende par, personer og bedrifter. Det er nødvendig å finne ut hvordan de tenker og hva de egentlig vil ha, sier hun. Solli har erfart at interiørløsninger som fungerer, også kan være kilde til bedre samhandling mellom partnere og gi økt velvære og livskvalitet.
– Det er viktig for meg å frem at jeg er praktisk anlagt i denne jobben. Jeg skal hjelpe folk med å finne frem til konkrete og gjennomførbare løsninger som fungerer i hverdagen og ikke går ut på dato. Det blir ikke mye psykologisk fagterminologi, modeller og teorier i samtaler med meg, påpeker den tidligere familiepsykologen, som endelig har fått kombinert interessen for mennesker med lidenskapen for interiør.

Felles plattform

Som i mellommenneskelige forhold, kan en oppussing føre til rusk i maskineriet. – Når det blir flere stemmer i bildet, og meningene gjerne drar i hver sin retning, kan det fort bli blokkeringer, sier Interiørpsykologen. Kommunikasjonen stopper opp, og prosessen kommer ikke videre.
– Det er ikke få planer for hus og hjem som blir forsinket eller legges på is fordi en av partene setter seg på bakbeina, sier hun.

Hvem bestemmer mest på hjemmebane? Tone Solli etterlyser mer engasjement fra mannen.
– Det jeg ofte ser, er at kvinnene har en lederrolle i valg av interiør. Mennene deres kommer gjerne litt i bakgrunnen, og er gjerne forsiktig med å trekke frem egne behov og ønsker. Etter at vi har snakket en stund kommer det gjerne frem at menn har flere tanker om dette enn de selv var bevisst på og den andre halvdelen klar over. Da blir det en dialog der begge parter er aktive og blir hørt.

Som man reder, ligger man

Få ting er mer forfriskende enn forventninger og mønstre som brytes. Dette gjelder både hvordan man innreder private hjem og arbeidsplasser. Det mener Tone Solli.
– Å tenke helt nytt kan være svært vitaliserende. Trenger du nødvendigvis å ha TV i stuen? Eller sofagruppe? Dersom du og partneren liker å danse bør dere kanskje heller bruke stuen som dansegulv? Venterom der pasienter tilbringer tid kan med forholdsvis enkle grep gjøres til overraskende oaser. Eksemplene er mange.
– I det hele tatt ligger det mye god parterapi i den felles oppgaven en oppussing innebærer. Ikke sjelden kan redebyggerne gjennom slike samtaler komme nærmere på hverandre og bli bedre kjent. På den måten får en diskusjon om interiørvalg overføringsverdi til parforholdet generelt, avslutter Tone Solli.

© interiørpsykolog Tone Solli | Webdesign Håndlaget av Snedig design og Ruben Solvang | Logg inn