Tekst: Hilde Heian | Foto: Jan M. Lillebø
Les artikkel | Last ned artikkelen som PDF
–DU FÅR en ro i sjelen når du kommer hit. Fargene er veldig vakre og alt passer så godt. Det er betryggende. Bildet i taket er så flott, synes jeg. Alle fotografiene som henger her er det Hjertholm som har tatt. Det er han og konen som har ordnet dette, forteller Niels Raun med varme i stemmen og sjarmerende, dansk aksent.
Den ungdommelige 80-åringen sitter på venteværelset i godt selskap med datteren Mette. Kjærligheten ikk ham til å forlate hjembyen Randers, syv mil sør for Ålborg, og dra til Bergen. Nå har Niels og hans elskede vært gift i hele 56 år. For, som han så klokt oppsummerer: – Du vet hva du har, men ikke hva du får.
Det store lysbildet som henger i taket på det indre venterommet, viser en sovende småbarnsfamilie med en våken, liten baby. Det er noe drømmeaktig over familieportrettet som gjør at hvilepulsen slår inn og pusten trekkes dypere.
DET VAR helsesekretær Tove Mette Olsen som hadde ideen om å lage to ulike venterom på det nye legesenteret. Det ytterste, i resepsjonen, er for dem som ikke har bestilt time, eller skal ta blodprøve. Det indre venteværelset ligger like utenfor de ulike legekontorene, og her sitter pasientene som har avtaler. Dermed slipper legene å bruke tid på å hente folk helt ute i resepsjonen, og det blir også mer oversiktlig og mindre overbefolket i venteområdene.
Ute i luken blir Kirsten Staib ønsket velkommen av helsesekretær Lisbeth Mørk. Luken er omgitt av et gjennomsiktig glassbur med en dør du kan lukke, dersom man vil unngå at tilfeldige tilhørere skal få med seg fortrolige opplysninger.
Den ene veggen er tapetsert med rognebærtrær og fugler. Noen av de fjærkledde skapningene bærer smykker i nebbene. På de andre gråmalte veggene henger portretter av sovende mennesker og en eldre, elegant kledd, barbent og svevende herre. De limegrønne designstolene er behagelige å sitte i, og de silkeaktige trekkene kan vaskes. I den opplyste himlingen i taket i resepsjonsområdet, henger to forseggjorte, vakre lamper.
– DET ER moderne, fint og nytt. Mye bedre plass, og det er det beste. Lyse, fine lokaler og veldig hyggelige folk som jobber her. Men det nye betalingssystemet var ikke så greit i begynnelsen, men nå har jeg fått det til, konstaterer Kirsten Staib. Mannen Christian Staib er ferdig hos legen og skjønt enig med fruen.
Men det er ikke bare pasientene som fryder seg etter at legekontoret flyttet ut av en sliten brakke og inn i nye, tilrettelagte lokaler.
– Vi var ikke så godt vant på forhånd. Nå blir du glad når du kommer på jobb, og innemiljøet er mye bedre. Før hadde jeg hodepine hver dag, forteller helsesekretær Lisbeth Mørk.
INTERIØRPSYKOLOG Tone Solli er hjernen bak den friske forandringen. Hun er gift med Regin Hjertholm, en av fem leger som arbeider ved Eidsvåg legekontor.
–Jeg har lenge hatt lyst til å jobbe med venterom og behandlingskontor, de ser ofte så utrolig triste og deprimerende ut. Utgangspunktet her var et råbygg med mange mu- ligheter. For å få kvalitet, må det settes av tid og penger. Dette er skreddersøm laget for pasientene, de ansatte og for å gi hele kontoret et løft. Det krever mye tankearbeid og kompetanse, og er ikke noe hvem som helst kan gjøre på fritiden, forklarer Tone Solli.
–Hvilken fordel gir psykolog-bakgrunnen deg når du skal løse slike interiøroppgaver?
–Evnen til å utforske folks behov og fange opp hva de sier. Lytte og foreslå løsninger. Jeg synes også det er morsomt å kunne snu på forventningene man har til et bygg. Henge opp en lysekrone på et legekontor. Alt er mulig, presiserer Solli.
Ektemannen Regin Hjertholm er godt fornøyd med sin nye arbeidsplass. –Dette prosjektet håper vi kan være til inspirasjon for andre. Det handler om å verdsette pasientene og dessuten lever du halve livet på jobb. Jeg trives så mye bedre og arbeider så mye lettere enn før, sier han.
Billedtekster:
VIL GI HÅP: – Syke kan oppleve at livet stopper opp og blir fastlåst og kaotisk. Kanskje kan disse nye omgivelsene bidra til å løfte pasientene og inspirere dem til å få til endringer og satse på nye muligheter, sier lege Regin Hjertholm. Dette var et viktig utgangspunkt for interiørpsykolog Tone Solli i utformingen av Eidsvåg legekontor.
FORANDRING: – Det er ikke alle som liker å gå til legen, men her er det noe å feste blikket på og alt harmonerer. Dette trengte legekontoret, det er blitt veldig fint her. Tidligere hørte alle hva du sa når du sto i luken, nå kan man lukke døren, sier Agnete Revne.
SJELERO: – Det er veldig flott her, jeg synes fargene er så vakre, sier Niels Raun, som har selskap av datteren Mette Raun.
LUNSJROMMET: Her spiser personalet lunsj hver dag, og de lukkede skapene på kjøkkenet fungerer som lager.