interiørpsykolog Tone Solli

Klinisk psykologspesialist NPF | telefon +47 98 82 11 21 | send epost

Tendens | nr. 2 2015

Tekst: Trude Vaaga | Foto: Tove Lise Mossestad
Les artikkel | Last ned artikkelen som PDF

2016-07-tendens-side-001

2016-07-tendens-side-0022016-07-tendens-side-0032016-07-tendens-side-0042016-07-tendens-side-0052016-07-tendens-side-0062016-07-tendens-side-0072016-07-tendens-side-0082016-07-tendens-side-0092016-07-tendens-side-0102016-07-tendens-side-0112016-07-tendens-side-0122016-07-tendens-side-0132016-07-tendens-side-0142016-07-tendens-side-0152016-07-tendens-side-0162016-07-tendens-side-0172016-07-tendens-side-0182016-07-tendens-side-020

I bevegelse

En egen atmosfære på tvers av nyheter og trender preger sveitservillaen i Kalfaret fra slutten av 1800 tallet. Hjemme hos en kunstfotograf og en interiørpsykolog får rommene bevege seg i takt med ønsker og behov. Sammen med barna Jenni 16, Vilde 19 og kjæledyret Pus leves livet.

Regin Hjertholm og Tone Solli kjøpte huset for 20 år siden. Før det stod det klart til å rives. Her skulle det nemlig bygges en terrasseblokk. Slik gikk det heldigvis ikke, og som fjerde eiere satte de i gang etableringen av sitt nye hjem. Selv beskriver de det som en reise med svette og hardt arbeid, men viktigst av alt har tanken om frihet i innredningen stått sentralt. Kreative løsninger og morsomme overraskelser finnes derfor overalt.

For til tross for anmodning fra kyndige håndverkere om å skifte både skifertak og kledning, har de ivaretatt det aller meste. Husets materialer viste seg å være solide. Kledning er kun skiftet få steder hvor det var råttent, samt har noen husmorvinduer fra 70-tallet måtte vike. Interiøret bærer preg av humor og glede. Regin pre- siserer at husets påbygg og utvidelse av kjøkkenet er en favoritt. Påbygget har vinduer hele veien rundt og tar uterommet inn på en elegant måte. Vi elsker å viske ut skillet mellom ute og inne. Rommene er lekne og det er helt tydelig at Tone til dagen arbeider med farger. Jeg jobber med bruken av fargepaletter og elsker nyansene som gir dynamikk. Jeg er også opptatt av å bruke farger som kan frem- heve hverandre, forteller hun. Vi legger spesielt merke til den vågale matchen mellom dyp blå og frisk lime- grønn og videre alle blåtoner fra blågrå til kobbolt blå. Vegger i sterk gul understreker den mektige hallen i inngangspartiet hvor for eksempel en utstillingsdukke ønsker gjester velkommen. Husets innredning og rominndeling er ikke tilfeldig. Hver lille detalj er nøye gjennomtenkt, og belysning er en viktig del av innredningen. Dimmere balanserer lyset ut fra hvilke tid på døgnet det er. Hvert rom gir nye inntrykk og opplevelser. Takhøyden så vel som grunnflaten er raus. Frekke farger sammen med utradisjonelle møbelvalg skaper artige forvent- ningsbrudd. Her finnes f eks jernseng på hjul, rader med gamle kinostoler til hjemmekino, lerreter og di- verse skillevegger. Alt er flyttbare elementer som gjør det lett å iscenesette situasjoner. Her skal det være enkelt å stelle til fest og sosiale sammenkomster. En stålbelagt garasjeport skiller stuen og Regins atelier. Den rulles lett opp når store selskaper krever større plass. Enkelt og greit, synes Regin og Tone.

Jeg trenger farger. Jeg spiser dem nesten.
– Tone

1 Rom

«Å innrede og jobbe med rom er utrolig gøy. Det er mye glede i det. Vi jobber veldig fritt, og vi ser muligheter. En utfordring er for oss en mulighet til å skape noe spennende. Vi er opptatt av å se egne ønsker og bryter gjerne med tradisjonelle innredningsvalg for å få det til. Vårt hjem er til for å brukes og kan godt sees som et teater. Vi elsker å iscenesette situasjoner. Et godt eksempel er da Tone feiret dag. Da laget vi bardisk og scene i stuen. Det ble en fantastisk kveld, og baren fikk være en del av stuen i hele i 3 år. Iscenesetting og forvandling er simpelthen noe av det kjekkeste vi gjør».

Jeg liker det overraskende og det uvanlige
– Tone

2 Restaurering

«Vårt råd til andre, som skal skape seg et hjem, er å ikke være for kjapp i avgjørelsene. Har man et gammelt hus man skal restaurere, bør man være fintfølende og se husets verdier. Her kan det være kvaliteter som er gull verdt å ta med videre i prosessen». «Noe av kledningen måtte skiftes samt noen husmorvinduer fra 70-tallet. Ellers er store deler av kledningen og vinduer fortsatt intakt. Å bruke huset og å utvikle det på nye måter er viktig for oss.» «Tanken om at vi ikke må skifte alt, rive ned og å isolere har vært en ledetråd helt fra starten. Huset har et godt inneklima, og vi har stor respekt for den måten huset er bygget på. Det opprinnelige treverket lukter friskt den dag i dag»

3 Historie

Villaen ble bygget av konsul Ameln. Regin og Tone er nummer fire i rekken av eiere. Under oppstart av restaureringen fant de diverse brev og aviser som var blitt brukt til isolasjon. I tillegg fant de et drammeglass med flaske til godt gjemt på loftet under en «hemmelig» luke. Dette er en morsom påminnelse om at huset har vært i bruk før oss, forteller eierne.

© interiørpsykolog Tone Solli | Webdesign Håndlaget av Snedig design og Ruben Solvang | Logg inn