interiørpsykolog Tone Solli

Klinisk psykologspesialist NPF | telefon +47 98 82 11 21 | send epost

Video og artikkel fra Bergens Tidendes nettavis | 7. februar 2011

Tekst og video: Ronald E. Hole
Les artikkelen på BT.no | Last ned artikkelen som PDF

Interiørpsykologen

Hvordan har sofaen din det? Egentlig? Vi har besøkt interiørpsykologen på Kalfaret.

I en 100 år gammel blå Sveitservilla på Kalfaret bor trolig Norges eneste interiørpsykolog sammen med familien sin. Tone Solli (49) har bakgrunn som psykolog, men jobber med rom og relasjoner.

– Interiørbiten er en livslang praktisk erfaring og blikk som jeg har hatt fra jeg var liten. Og dette huset har jo vært en kjempeskole, forteller en svært fornøyd Tone Solli.

Og skoleveien har vært lang. For 16 år siden sto Solli og ektemann og fotograf Regin Hjertholm (50) foran et kråkeslott på 400 kvadratmeter. Mens Regin så verdens undergang i dette oppussingprosjektet først, så Tone potensiale og en vidunderlig reise mot fremtiden. Regin snudde da han fant ut at et av de største rommene kunne brukes til atelier. Takhøyden ble avgjørende.

Psykolog
Og takhøyde må det være, når man skal bygge rede. Tone Solli har bakgrunn som psykolog og er spesialist på familiepsykologi, mens interiørinteressen har hun vokst opp med.

– Vi omgir oss med rom hele livet, så det er veldig kjekt å hjelpe folk med å sette deres særpreg på rommene. Jeg har alltid gått sammen med håndtverkerne som har vært her, og når jeg jobber med prosjekter, så er jeg alltid sammen med fagfolk, og følger med og lærer, forteller hun videre.

– Men hva er en interiørpsykolog?

– Det jeg tror jeg kan bidra med som kanskje ikke andre kan, er en prosess hvor man kan lære noe om rom og relasjoner. I perioder blir det mye interiør, og i perioder blir det mye relasjon, forteller hun.

– Når man selv har tenkt gjennom ting og man selv har kommet frem til noe gjennom en sånn prosess, så tror jeg det er mindre sjans for at man angrer seg senere. Det med hus er gjerne veldig dyrt, og det å vite at man har tenkt seg om og funnet den riktige løsningen, både estetisk og funksjonelt før man setter i gang og investerer, det kan være en økonomisk gevinst det også.

Relasjonsoppussing
– Jeg begynner med en samtale med de som hyrer meg inn. Og hører på hva de har tenkt. Og hvilken problemstillinger de har. Noen ganger kan det være en ren interiørsak. Og noen ganger kan folk ha tenkt at de vil kontakte meg fordi jeg er psykolog. Det kan for eksempel være at de krangler når de skal pusse opp, eller at de har prosjekter som de ikke kommer i gang med, fordi de er så uenige om hvordan de skal gjøre det, forteller Solli.

På toppen
Begge barna i familien, Jenni (12) og Vilde (15) trives veldig godt i huset. I øverste etasje bor Vilde, som har fått utformet rommet selv.

– Jeg har spurt mamma om råd, men hun lar meg bestemme selv. Det er jo tross alt jeg som skal bo her, da, forteller Vilde.

Vi spør Regin om det er Tone som bestemmer hvor skapet skal stå. Han ler muntert før han svarer.

– Nei, hun er ikke sjefen her, vi gjør dette sammen. Akkurat det har vært veldig fint for oss to at vi kommuniserer så godt sammen, lytter til hverandre og inspirerer hverandre. Vi jobber godt sammen om disse tingene, det er noe vi trives med da, forteller Hjertholm.

© interiørpsykolog Tone Solli | Webdesign Håndlaget av Snedig design og Ruben Solvang | Logg inn