interiørpsykolog Tone Solli

Klinisk psykologspesialist NPF | telefon +47 98 82 11 21 | send epost

Interiørpsykologisk brukerrapport

fra Tiri og Edvin, 2006

Vi hadde vært gift i 15 år, avlet tre barn, kjøpt gammelt sjabby bergenshus, malt, flikket, bygget på og ominnredet. I den slags prosesser ble det mer og mer klart at vi hadde ganske ulike drømmer – om rom, stemninger, farger og funksjoner. Vi kunne likevel diskutere oss frem til kompromisser og måter å gjøre det på som var OK for begge. I lengden syntes vi kompromissene ble kjedelige (men tross alt bedre enn de dårlige ideene den andre kom med). Ingen av oss fikk utviklet sin smak eller interiørkompetanse, fordi den andre brukte sin vetorett før en spenstig ide kunne settes ut i livet og bli lærepenge eller suksess.

Da den gamle slitte stuen med hengetak og hengegulv skulle pusses opp var vi faktisk fortsatt venner – og enige om at vi trengte hjelp til interiørideer på et høyere nivå. Vi trodde at det måtte gå an å skape løsninger som kunne passe i begges drømmer. I Tones hus opplevde vi at farger og løsninger grep oss og gjorde oss glade – så da måtte det være mulig å hente hjelp der?

I dag stortrives vi i vår limegrønne stue med svart tregulv og aluminiumsfargede vindus- og taklister, hvitskurte bjelkevegger fra 1890 og gipstak med innfelte lamper for industribygg. Store og små elsker å slenge seg i innebygd diger sofabenk eller rett på det varme gulvet foran den nye flatskjermen.

Oppussingen som skulle ta fire uker tok et halvt år. Vi var utålmodige og småsure i perioder, men oppdaget gradvis at vi ikke kunne få det vi drømte om hvis vi skulle gjøre alt på nøyaktig den måten vi pleide. Edvins tendens var at penger måtte spares der det var mulig, og alt måtte gå fort. Hadde han fri en dag var det bare å kjøpe gulvlister og stikkontakter og få det på veggen. Tiris tendens var å bestemme seg for detaljene i interiøret (”dette elegante stripete sofastoffet sammen med de varme gardinene og en rosa blomsterkvast vil bli kjempefint”) før vi var blitt enige om de store linjene og fargene i rommet.

Etter mange og nokså stormende runder med interiørpsykologen og ektefellen begynte Edvin å forstå at detaljer og løsninger som bare er ”godt nok” kan ødelegge en hvilken som helst helhet – det er ikke bare de store flatene som skaper et rom. Tiri så til gjengjeld at gardiner, puter og gamle minner på veggene ikke kan ha første prioritet når et nytt rom skal utformes – med mindre man er ute etter bare en ny variant av alle de rommene man tidligere har bodd i.

Vi fikk avgjørende hjelp, men sitter allikevel igjen med en god følelse av å ha kommet frem til løsninger som er våre egne. Tones kompromissløse kvalitetskrav går hånd i hånd med åpenhet for nye og rare ideer, samt en uhorvelig tålmodighet til å utforske muligheter og forlate dem når de viser seg å være blindveier (arkeologene vil finne mer enn en farge under den nåværende malingen i stuen). Hun dyttet ikke egen smak på oss, men utforsket våre ønsker og ga oss ideer gjennom safarier i nærområdet eller bilder av sjelfulle rom, luftige lamper, uvante vinduer og grensesprengende sofaer.

Når vi finner ro og glede i vår nye stue er det ikke bare fordi den er blitt stilig og harmonisk, men også fordi prosessen var morsom, rystende og berikende.

© interiørpsykolog Tone Solli | Webdesign Håndlaget av Snedig design og Ruben Solvang | Logg inn