interiørpsykolog Tone Solli

Klinisk psykologspesialist NPF | telefon +47 98 82 11 21 | send epost

Bergen Tidende hus og hjem | fredag 6. januar 2006

Tekst: Hilde Heian | Foto: Eirik Brekke
Les artikkelen | Last ned artikkelen som PDF

Rom for innsikt

– Kjenn etter hva du ønsker deg når du skal innrede. Du har en unik sjanse til å sette ditt preg på omgivelsene. Interiørpsykologen bor selv i et hus utenom det vanlige.

DRØMMEHUSET fant Tone Solli en uværsnatt på vei hjem fra byen. En venninne hadde hørt det var et hus til salgs på Seiersbjerget, og da Tone fikk øye på den gamle trevillaen i høstmørket, visste hun at det var huset hun og mannen hadde vært på leting etter. «Dette er den sikre død,» konstaterte ektemannen Regin Hjertholm da han stod foran det rivningsklarerte kråkeslottet neste dag. Heldigvis har enkelte menn det med å overdrive.
Nå har i grunnen verken Tone eller Regin hatt problemer med å fylle fritiden det siste tiåret. Sammen har de med stor egeninnsats fått gravd opp kjelleren, skiftet kjellertaket som var angrepet av mit, satt inn nye vinduer og gipstak, knekt opp betonggulv, lydisolert mellom etasjene, pusset opp samtlige rom og drenert tomten. Samtidig som de begge har vært i jobb.
Resultatet er et herlig annerledes og fargerikt hjem som gir en velfortjent pustepause fra mer strømlinjeformede kataloghus med utforming og interiør som minst ni av ti naboer i de fleste byggefelt ville sverget til.

– BLÅROMMET er mitt rom, her kan jeg få lov til å lukke døren. Det er ikke fordi jeg er så sær, men det er godt å kunne ha sitt eget. Der vi bodde tidligere, sov Regin og jeg i stuen, slik at jeg kunne ha soverommet som mitt rom samtidig som han hadde sitt mørkerom i kjelleren, utdyper Tone fornøyd.
Den 44 år gamle tobarnsmoren er psykolog og spesialist på familiepsykologi. Halvparten av tiden arbeider hun med ungdom og unge voksne som sliter med rus og psykiatriske problemer. Resten av arbeidsuken ønsker Tone å kombinere lidenskapen for interiør med innsikten i psykologi og jobbe som interiørpsykolog.

FOR TIDEN er hun i ferd med å hjelpe et par som lenge har strevd med å finne en god stueløsning sammen, og som derfor i årevis har utsatt en helt nødvendig oppussing. Hun er også involvert i et hus som de som bor der, ønsker skal bli et felles prosjekt for dem, selv om kvinnen i hjemmet bygde det sammen med sin eksmann.
– I noen perioder av dette arbeidet må jeg være mest psykolog. Når ting virkelig butter, blir det helt umulig å snakke om hva slags taklister de egentlig ønsker seg. Og det er en dynamisk prosess mellom det konkrete å innrede rommene sammen og hva som skjer i forholdet dem imellom. Å pusse opp i lag tydeliggjør styrker og svakheter i et forhold. Det kan være ideelt å få jobbet både med huset og parforholdet, slår Tone Solli fast.
Ektemannen veksler på å arbeide som fotograf og lege. På veggene rundt i huset henger de store, flotte svarthvitt-fotografiene han og to andre fotografer har tatt av mennesker som svever i løse luften. Ansvaret for døtrene Vilde (9) og Jenni (6) har ekteparet alltid delt helt likt.
Tone og Regin er i lag med fire andre par med i en drømmegruppe, der målet er at de som er med, skal klare å realisere sine private ønsker og drømmer som er mulig å gjennomføre. Jobben som interiørpsykolog, er Tone sitt drømmeprosjekt.

– VI HAR hatt det svært gøy når vi har pusset opp sammen. I den verste perioden dekket vi flere ganger et festbord midt ute på byggeplassen og koste oss med nydelig mat og god vin. Oppussing gir mange muligheter for samspill og morsomme minner som kan være en felles skatt. Det er viktig å passe på hverandre og være rause, samtidig som du er tydelig på hva du trenger og ønsker, sier Tone Solli.

© interiørpsykolog Tone Solli | Webdesign Håndlaget av Snedig design og Ruben Solvang | Logg inn