Tekst: Marianne Løland Skarsgård | Foto: Regin Hjertholm
Les artikkelen | Last ned som PDF | Se artikkelen på Hegnar.no
– Jeg er alene om den yrkestittelen i Norge. Jeg har heller ikke klart å spore opp noen i andre deler av verden, sier Tone Solli til HegnarKvinner.
Hun er utdannet psykolog ved Universitetet i Bergen (UiB) og har jobbet som det i 17 år, med familiepsykologi som spesialfelt.
– I tillegg har jeg alltid hatt en lidenskap for rom, og var inne på tanken om å bli interiørarkitekt før jeg ble psykolog, forteller hun.
For cirka fem år siden bestemte Solli seg for å jobbe med kombinasjonen psykologi/interiør. Hun begynte så smått med noen pilotprosjekter, for å utforske den nye arbeidstilværelsen.
– Jeg visste jo ikke selv hva det var da. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle utforme det.
Hva gjør en interiørpsykolog?
– Jeg bruker samtale- og psykologkompetansen min til å prøve å finne ut av hva det er folk er ute etter når de skal innrede rommene sine. Først må hun vite hvorfor kundene kontakter henne, og hva de trenger hjelp til.
– Deretter snakker jeg med kunden og utforsker mer hva de trenger.
– I tillegg kommer jeg med en del innspill, som kanskje snur litt rundt på det de har tenkt.
– Jeg prøver å gå litt dypere i hva som er mulig. Noe man i utgangspunktet har tenkt at skal være en tradisjonell spisestue med et bord og stoler rundt, kan gjerne endres i løpet av prosessen til å bli et allrom med mange flere funksjoner og større fleksibilitet, sier Solli.
For det er jo en prosess. Og det er dette som kanskje er en av de viktigste forskjellene mellom en vanlig interiørarkitekt og interiørpsykolog, ifølge Solli.
– Jeg blir godt kjent med kundene mine og jeg jobber med dem over tid. Jeg kommer ikke inn og ser på rommet, for så å komme med ferdige forslag.
Du tenker interiør ut ifra personlighet?
-Ja, i den forstand at jeg lytter til hva de sier og fremelsker gradvis det personlige uttrykket i de fysiske rommene.
– Gjelder det en familie, snakker jeg om mulig med alle i familien, og leter sammen med dem etter løsninger som dekker hver enkelts behov.
– Jeg tror jeg tenker mer helhet og mer prosess. Jeg lager ikke en ferdig løsning, jeg vil at folk skal være med å bestemme. I tillegg tenker jeg relasjonelt også.
Solli viser til et eksempel hvor hun blir kontaktet av et par som vil skape et nytt hjem sammen, etter at han har flyttet hjem til henne – huset som hun i sin tid bygget med sin eks.
– I noen tilfeller er det at jeg også er psykolog en viktig bit for de som kontakter meg. De har spesielle problemstillinger som gjør at de velger meg, fremfor en interiørarkitekt.
– Eller det kan være at oppussingsprosessen stopper opp fordi paret er uenige og krangler om hvordan ting skal være. Det er rom for å snakke også om det som butter i forholdet når de skal samarbeide om prosjektet.
Interiørpsykologen har innredet alt fra eget pikerom da hun var liten, til diverse leiligheter og kontorer. I tillegg har hun rehabilitert en 120 år gammel sveitservilla.
– Der var jeg med på hele prosessen. Jeg tråkket i gjørme, gravde, støpte, murte, snekret og malte, forteller Solli.
Hun hang seg på håndverkerne og så og lærte hvordan de jobbet.
– I prosjektene mine følger jeg tett på det praktiske arbeidet også, sier interiørpsykologen som tar 700 kroner timen, inkludert moms.
– Folk må tenke på det som en del av husbudsjettet, og hus er dyrt, sier hun.
– De kan jo også tenke at de får i pose og sekk. At prosessen også gjør noe positivt med parforholdet, eller familiesituasjonen. Det opplever jo mange, fortsetter hun.
– Og de lærer noe om hvordan de kan gå frem ved en senere anledning.
Solli har i tillegg mye kompetanse som bedrifter kan ha nytte av.
– Men det må være bedrifter som ønsker å jobbe på denne måten. Det må være en ledelse der som ikke bare vil ha standardløsninger, sier interiørpsykologen til HegnarKvinner.
Hun har følgende råd til dere som skal pusse opp hjemme:
Tenk dere godt om før dere begynner å pusse opp. Snakk sammen og tenk helhet. Ikke bare tenk estetikk i utgangspunktet – men tenk også funksjon. Hva er det vi trenger? Hva liker vi å gjøre, hva trenger vi å lage plass til?
Når helheten er gjennomtenkt må du følge opp med detaljene, både praktisk og estetisk. Ikke bare la elektrikeren komme og legge opp stikkontakter. Klargjør behovet. Hvor skal tv-en være? Hva trenger du av uttak, til laptop i sofaen, vannkoker og brødrister på kjøkkenbenken osv.?
Og tenk estetikk i valg av detaljer, f.eks finns det spennende stikkontakter, brytere osv som elektrikeren ikke nødvendigvis kommer med, men lett kan skaffe om man ber om det.
Les gjerne interiørblader og snakk med venner. Men husk at dette er deres hjem, og der kan dere gjøre hva dere vil!