interiørpsykolog Tone Solli

Klinisk psykologspesialist NPF | telefon +47 98 82 11 21 | send epost

Messemagasinet Interiør og Boligmessen | September 2011

Tekst: Trude Vaaga | Foto: Miriam Solvang
Last ned artikkelen som PDF

Fascinasjon for rom og for mennesker

Møt landets eneste interiørpsykolog på Interiør & boligmessen. Eget fargeinstinkt på tvers av nyheter og trender kan sies å være hennes varemerke. En viktig ingrediens i arbeidet er dessuten menneskers behov og drømmer.

Jeg besøkte Tone Solli en klar vinterdag i jakten på å finne spennende personer til messens sofaprat. En glad og pigg Tone møter meg på dørtrammen i familiens villa på Kalfaret.

Sterke og klare farger får meg til å sperre opp øynene og smile. I det jeg trer inn i den gamle villaen Tone og familien bor i, kjenner jeg frihet og trygghet på en og samme tid. Frihet fordi jeg opplever kraft- farger, interiørelementer og komposisjoner jeg ikke hadde forventet eller ante kunne eksistere. Trygghet fordi det er så velkomponert og raust og fordi jeg tiltrekkes av rommene og blir bergtatt. Huset har en historie og en leken atmosfære i mektige og snille rom: En frisk limefarge mot blått, betong, sølv og turkis og en utstillingsdukke. Dette er blikkfang øynene fester seg ved. Knall gule vegger ruver i den enorme trappeoppgangen og binder husets hovedetasje sammen med loft på en solfylt måte.

Fargeelementer og møbelvalg bringer både humor og karakter inn i Tones hjem. Her er det energisk og dramatisk, rolig og sjelfullt. Det slår meg at Tones kompetanse er medisin for overskudd. Frekt og friskt, snilt og trygt.

Hvordan vil du beskrive et hjem?

De fleste hjem er et produkt av tiden vi lever i, samtidig som vi kan si at de ting man velger og måten å sette dem sammen på er et uttrykk for vår egen personlighet og historie. Noen tør å forsterke egen personlighet og historie mer enn andre. Jeg forsøker å hjelpe mennesker i denne retning, å få dem til å oppdage sine egne behov og drømmer og konkretisere dem i rommene sine, forteller interiørpsykologen.

Tone er kanskje vågal, vil noen påstå, og jeg er i så tilfelle henne evig takknemlig for det. Når jeg ser på hennes omgivelser kan jeg med sikkerhet si: Denne damen er drivende dyktig i det hun foretar seg. Landets eneste interiørpsykolog, vel og merke.

Hva vil du si er din innredningsstil?

Jeg gjør nok kanskje det mange drømmer om – å følge egne tankespor og lyster på tvers av trender og nyheter. Og da blir farger ett av mange fantastiske elementer å jobbe med, påpeker hun. Det er viktig for meg at uttrykket ikke blir for ensporet, jeg liker at det er både sammenheng og variasjon fra rom til rom. Jeg liker også forventningsbruddene; det overraskende og uvanlige og å gjerne bruke det vi allerede har på nye måter.

Hva gjør du konkret for å finne frem til riktige innredningsløsninger?

For meg handler det først og fremst om å se ulike roms muligheter og begrensninger sammen med de som lever eller arbeider der. Jeg jobber kontinuerlig i dynamiske prosesser hvor refleksjon og kreativ utforsking er avgjørende for gode løsninger og valg, både funksjonelt og estetisk. Jeg ser på nye muligheter og uttrykk i møte med mennesker og rom, bedyrer hun. Noen ganger kommer de riktige løsningene kjapt, men interiørpsykologi handler også om tid. Ikke de kjappe enkle standardløsningene, men å ta seg tid til å kjenne etter, føle på, bruke blikket både innover og utover, lete etter et ekte personlig uttrykk; hvem er jeg? hvem er vi? hvordan ser vårt sted ut?

Jeg tar henne på ordet og gleder meg til å oppleve henne på messens Sofaprat lørdag 24 september kl 12.00. Hun kommer til å være tilstede det meste av messehelgen og også ha sitt eget sted der, så bare ta kontakt for en prat. Jeg er begeistret og langt fra mettet. Vel møtt!

© interiørpsykolog Tone Solli | Webdesign Håndlaget av Snedig design og Ruben Solvang | Logg inn