interiørpsykolog Tone Solli

Klinisk psykologspesialist NPF | telefon +47 98 82 11 21 | send epost

Bergensavisen B for Bergen | torsdag 27. september 2012

Tekst: Karen Mortensen | Foto: Eirik Hagesæter
Les artikkel | Last ned artikkelen som PDF

BA-B-for-Bergen-s-1

BA-B-for-Bergen-s-2-3

Psykt koselig

Jakten på gode rom

– Du går ikke ut og kjøper et hjem. Et hjem er noe som blir skapt innenfra.

Det sier Norges eneste interiørpsykolog, Tone Solli. Vi treffer henne på jobb i Bergen sentrum, der hun skal lage gjesterom til barnebarnet til en kunde. Solli står i vinduskarmen for å feste på plass noen spesialsydde gardiner. – Utgangspunktet for dette oppdraget var å lage et gjesterom og få mer lagringsplass. Resultatet er blitt riktig så fargerikt. Et langt og smalt rom er blitt forvandlet til garderobe med speildører, spesiallaget seng med store skuffer under og en liten pult der Maria Mercedes Eikeland Jensen (13) kan gjøre lekser når hun besøker mormor. – Jeg er ikke helt ferdig, vi venter på en taklampe som skal opp i stedet for den som henger her nå, sier Solli mens hun fikser de siste detaljene. Maria er kjempefornøyd med resultatet og hopper gledesstrålende opp i den røde fløyelssengen, sammen med venninnen Jenni (13). – Jeg synes det er blitt kjempestilig, sier hun begeistret.

– Dette er ikke en behandlingsmetode, og du trenger ikke å være syk for å benytte deg av meg som interiørpsykolog, understreker Solli. – Jeg skal hjelpe kunden til å skape et funksjonelt, godt og vakkert hjem eller arbeidssted. Dette gjøres blant annet gjennom samtaler der vi ser på hva kunden trenger.

Mennesker

Å kombinere interiør og psykologi høres spesielt ut. På den annen side, de fleste av oss har et forhold til hvordan om-givelsene våre ser ut, og kanskje sier de også mye om oss selv? Da Solli skulle velge utdannelse sto valget mellom interiørarkitekt og psykolog. Hun valgte til slutt psykologien. – Jeg er interessert i – og synes det er spennende å snakke med – mennesker. Dessuten har jeg en lillebror som er psykisk utviklingshemmet. Det var også noe av grunnen til at jeg ble psykolog. Med spesialkompetanse i familiepsykologi har hun en nyttig ballast i forhold til det hun nå holder på med. – Etter hvert så jeg en mulighet for å kunne kombinere min interesse for interiør med mine kunnskaper om psykologi, sier interiørpsykologen. Interiør har Solli vært interessert i siden hun var liten. – Da jeg var åtte år malte jeg rommet mitt og jeg laget alltid hus av papp og snø. Så jeg har vært glad i rom helt siden jeg var liten. – Finnes det flere interiørpsykologer i Norge? – Nei, det er bare meg, og det er et konsept jeg gradvis har utviklet. Selv trives hun svært godt. – Disse prosessene kan skape sånne ekstatiske opplevelser! Det er berikende, engasjerende og inspirerende å få jobbe mennesker i møte med rom og farger. Før Solli begynte som interiørpsykolog var hun alltid svært bevisst på hvordan hun innredet kontoret sitt.         – Ikke bare fordi jeg selv er avhengig av å ha et godt rom å jobbe i, men jeg ville at omgivelsene skulle bidra til den gode samtalen.

Pilotprosjekt

I oppstarten arrangerte Solli to pilotprosjekter for å kunne prøve ut ulike arbeidsmetoder. To par meldte seg som prøvekaniner. Hos det første paret hadde han flyttet inn i hennes hjem, et hjem hun hadde bygget sammen med sin eks. – Da handlet det om å se hva vi kunne gjøre for å skape et felles hjem for de to, sier Solli og påpeker at dette er vanlige problemstillinger i mange hjem. – Det handlet om å få frem en letthet i farge og følelser, og at det også skulle bli hans hjem.

Hos par nummer to var det en stue på sammenbruddets rand som var det store problemområdet. Parets forsøk på å ta tak førte bare til uenighet og krangel.   – Det ble bare verre og verre for dem. De klarte rett og slett ikke å ta tak i det, sier Solli og påpeker at her handlet det både om psykologien mellom paret og konkret jobbing i huset. For det var klare forskjeller i måten de to angrep problemet på. – Han ville ta tak i gulv, vegger og tak, mens hun var mer opptatt av gardiner og fargevalg. Solli sier at da paret ble oppmerksom på deres ulike tilnærminger var mye av løsningen funnet. – Prosessen ble både morsom, god og berikende.

Solli forteller at det er både menn og kvinner som tar kontakt med henne. – Kundegrunnlaget er 50/50 menn og kvinner vil jeg anslå, sier hun. Solli jobber primært i Bergen, men får også henvendelser fra andre steder i landet. – Prosjektene jeg jobber med er forskjellige. Noen handler om å jobbe frem et helt hus, hos andre er det et rom. Hun har også kundene som kommer igjen og igjen med ulike prosjekter.

Oppussing

Det er ikke til å komme fra: Uansett hvor glad du er i oppussing, mens det står på kan det være en utfordring. Å stå til knes i Glava, sagflis, malingsflekker, forsinkede håndverkere og feile fliser til badet, kan gjøre at hverdagsromantikken blir noe blek. Solli oppfordrer til god kommunikasjon i oppussingsfasen.  – Det kan også skape en positiv effekt på parforholdet. Når vi skaper gode omgivelser for oss selv spiller det inn både psykologisk og sosialt. Skulle du befinne deg i et parforhold der du kan tenke deg å innrede kåken som Scarlett O`Haras hybel, mens typen har en forkjærlighet for slanger, hodeskaller, sverd og biljardbord, har interiørpsykologen råd: – Da handler det om å snakke med folk. Kanskje kan vi finne frem til en helt tredje løsning, i stedet for at paret skal kompromisse? Solli sier at en annen løsning kan være at paret får innrede hver sin del av boligen. – Jeg opplever sjelden at noen tviholder på sin personlige smak. Det handler om å se hva de har, hva som funker og flytte litt rundt på ting. For det er ikke alltid det er så mye som skal til. – Bare det å få ryddet kan gi en befriende følelse. Når en får sortert hva det er en egentlig har, får en også en klarhet i hva det er en vil.

 

 

 

 

© interiørpsykolog Tone Solli | Webdesign Håndlaget av Snedig design og Ruben Solvang | Logg inn