interiørpsykolog Tone Solli

Klinisk psykologspesialist NPF | telefon +47 98 82 11 21 | send epost

DNB Eiendomsmarkedet | fredag 14. mars 2014

Tekst: Anne Wolf | Foto: Tone Solli
Les artikkel | Last ned artikkelen som PDF

DNB_EiendomApril2014

 

Skaper romfølelse

Det er mye psykologi i boligmarkedet, men det er ikke mange interiørpsykologer.

Tone Solli forteller at hun er Norges eneste interiørpsykolog. «Verktøykassen» hennes er en bakgrunn som klinisk psykolog med spesialisering innen familiepsykologi, kombinert med praktisk kompetanse og livslang interesse for interiør. – Jeg går nok litt tettere innpå kunden enn en interiørarkitekt, men er samtidig mer konkret og praktisk enn en tradisjonell klinisk psykolog, sier hun. – Jeg kjenner meg faktisk litt igjen i Otto Robsahm, kjent som «Sinnasnekker’n» i TV Norge, fortsetter hun.

Pynt ikke viktigst

– Et godt oppussingsprosjekt kan bli et løft
 for parforholdet, mens et dårlig uten styring legger en konfliktfylt demper på hverdagen, påpeker Solli. Hun startet opp i 2005, og kontaktes av både
 par, enslige, familier og bedrifter. – Det er ikke pynt det først og fremst handler om. Gjennomtenkte løsninger og funksjon står i sentrum, i tillegg til å finne et personlig uttrykk. Jeg jobber alltid med konkrete rom, og avdekker behov og ønsker, fortsetter hun. Noen trenger bare litt hjelp til å komme i gang, mens andre ønsker en samtalepartner og praktisk hjelp gjennom en lengre prosess. – Prosessen er ofte like viktig som resultatet, forteller Solli. Sammen med familien eller personen kartlegges behov for alt fra belysning, plass og lagring, til måter å skape flyt i både arbeids- og fritidsaktiviteter.

Setter farge på hverdagen

– Er det interesse for hvordan interiør og arkitektur påvirker det emosjonelle? – Det er mer fokus og bevissthet rundt det nå, er inntrykket Solli har. Hvordan lar vi oss for eksempel påvirke av farger? – Min erfaring er at det er veldig individuelt og lite regelstyrt. Rødt eller grønt påvirker ikke alle likt, fortsetter hun. En søramerikaner vil åpenbart reagere annerledes på sterke farger enn vi som er oppvokst med furuhvitt. Din personlige fargepalett påvirkes både av kulturbakgrunn, trender og personlige opplevelser.

Bygg forholdet

– Hvordan styrer man unna at forholdet møter veggen under oppussingen? – Vær realistisk i forhold til hvor mye tid og energi det tar. Snakk åpent om forventninger du har til deg selv og den andre, råder Solli. Ikke tenk at bestemte jobber er noe din bedre halvdel automatisk skal gjøre. – Ingen, uansett kjønn, kan snekre eller mure før de har prøvd. Men mange kan få det til hvis de går inn for det, fortsetter hun. Solli mener også at folk godt kan bli flinkere til å leie inn håndverkere for å komme i mål, i stedet for at hele forholdet ryker. – Konflikter kan også handle om forskjellig personlig smak, og det er viktig at det gjøres plass til begge. Ofte er forklaringen at det bare ”blir sånn” når ting stopper opp eller ikke fungerer. – Dere må rett og slett ha en plan på ting og et budsjett som styrer pengebruken. Gjør avtaler og skap et felles prosjekt, sier hun.

Liker fleksibilitet

– Hva vil du si er din innredningsstil? – Det er vel en ganske fargerik, men ellers enkel og fleksibel stil med lite nips, mye luft og store bilder. Jeg liker at ting er lette å flytte på, som for eksempel spisebord og stoler på hjul. Generelt har vi billige løsninger, men har investert i noen spreke wow-elementer, forteller Solli. For noen av kundene har et sånt element vært en sofa, som er skreddersydd til boligen. – Selv investerte jeg i en dramatisk sofa og en selvtegnet svevende blåturkis betongbenk i kjøkkenet, noe som var utfordrende å få til i praksis, sier Solli. Hun tok utgangspunkt i at kjøkkenet skulle være veldig lett, og vred og vrengte på rommet i 3D-skisse til det satt.

3D-visualisering gjør at du kan være med og eksperimentere og se resultatet underveis.

 

 

© interiørpsykolog Tone Solli | Webdesign Håndlaget av Snedig design og Ruben Solvang | Logg inn